ODHODI: 27. 04. - 29. 04., 15. 06. - 17. 06., 28. 09. - 30. 09.

ČAS ZA PRIJAVO: do zasedenosti prostih mest

Mesto na gori soli bomo obiskali, šli do slikovite pokrajine ob Drini, ki ji je s svojimi idejami in močjo dal pomemben pečat režiser Emir Kusturica, nostalgijo bomo obujali v njegovem Kamengradu, prestopili bosansko-srbsko mejo in se v narodnem parku Mokra gora popeljali po najatraktivnejši ozkotirni železnici v Evropi, si privoščili nepozaben srbski večer… občudovali in uživali…

Zakaj z nami po zrno soli in lepih trenutkov?

Zato, ker vas bomo peljali na več kot 500 let star most – poznan kot »Na Drini ćuprija«, ki je navdihnil Iva Andriča za delo Most na Drini,     ki je edino literarno delo, ki je prejelo Nobelovo nagrado v bivši Jugoslaviji.
Ker si bomo ogledali mesto Kamengrad, ideja znanega režiserja Emirja Kusturice.
Ker bomo obiskali mesto na gori soli.
Ker se bomo peljali po »šarganski osmici« – 14 km dolgi ozkotirni, najatraktivnejši turistično muzejski železnici v Evropi.
Ker bomo obiskali filmsko mesto Drvengrad in mondeni Zlatibor.
Ker bomo pripravili enkratno križarjenje s piknikom na Drini.
Ker vas bomo peljali k izviru Bela voda – čudežni vodi, ki ozdravi oči in duha.
Ker bomo večere popestrili s pravo srbsko kulinariko in trubači.

PROGRAM:

1. dan: SLOVENIJA – TUZLA – VIŠEGRAD – KAMENGRAD

Odhod v zgodnjih jutranjih urah (ob cca 1:00 uri zjutraj iz Ljubljane in Celja) proti Zagrebu in naprej mimo Slavonskega Broda do Bosne in Hercegovine. Prvi ogled bo namenjen Tuzli, mestu, ki so mu dali ime Turki (tuz pomeni sol), saj leži na 350 milijonih ton soli. Prav sol je tista, ki je mestu krojila usodo skozi stoletja. Danes je slanica »kriva«, da je mesto Tuzla zadnja tri leta nagrajeno kot najboljše turistično mesto Bosne in Hercegovine. Sprehodili se bomo mimo novo grajenih Panonskih jezer, ki se nahajajo v centru mesta, obiskali največji trg v Bih, Trg Svobode, ter se sprehodili do Sonog trga, za katerega domačini pravijo da “priča priču” o gradu na zrnu soli…

Po ogledu sledi vožnja čez planoto Han Pijesak do reke Drine, kjer se nahaja Višegrad. Mesto je poznano po več kot 500 let starem kamnitem mostu – poznan kot »Na Drini ćuprija« z 11 loki širokega razpona in dolžine 250 m ter po Ivu Andriču, katerega delo Most na Drini je edino literarno delo, ki je prejelo Nobelovo nagrado v bivši Jugoslaviji. Le nekaj korakov stran, ob rokavu Drine, je nastalo novo mesto Kamengrad, ideja znanega režiserja Emirja Kusturice. Gre za nove/ predvsem kamnite/ zgradbe, mešanico različnih obdobij in stilov, ki so se menjali skozi zgodovino tega področja, kjer je polno življenja, lokalov, kjer najdemo gledališče, kinodvorane, svetišče…

Po ogledu zapustimo Bosno in čez kako urico bomo že v našem hotelu Omorika na planini Tara, kjer pa se bomo po večerji prepustili nostalgiji balkana.

2. dan: MOKRA GORA-ZLATIBOR – NACIONALNI PARK TARA

Po zajtrku gremo v Naravni park MOKRA GORA, kjer nas ob 10.00 čaka posebna vožnja po »ŠARGANSKI OSMICI« – 14 km dolgi ozkotirni, najatraktivnejši turistično muzejski železnici v Evropi. Pentlji daje poseben čar več kot 20 tunelov, mostov in viaduktov ter 300 m višinske razlike. Na poti se bomo večkrat ustavili na razglednih točkah za občudovanje pokrajine.

Pomudili se bomo še v filmskem mestecu Emijra Kusturice – DRVENGRADU, tematsko mestece s številnimi povsem avtohtonimi, lesenimi zgradbami (cerkev, knjižnica, restavracija, slaščičarna, lesene trgovine, …) ter pri izviru Bela voda – čudežni vodi, ki ozdravi oči in duha.

Po ogledu se odpeljemo do turističnega centra Zlatibor, kjer bo nekaj časa za nakup na znani zlatoborski tržnici…

In zvečer nas čaka presenečenje -”srbsko veče”, hrana, zabava, trubači…

3. dan: PLANINA TARA – PERUČAC – BAJINA BAŠTA – SLOVENIJA

Po zajtrku se odpeljemo proti Mitrovcu do jezera Zaovine in razgledne postojanke Kozja stena, kjer je čudovit razgled na reko Drino in jezero Peručac. Tu se bomo vkrcali na ladjo in se prepustili lepotam, ki jo je v stoletjih izoblikovala narava. Na ladji bo tudi kosilo in še kakšno presenečenje. Obiskali bomo tudi domačo destilarno in nato sledi vožnja proti Bajini Bašti, kjer bo kratek postanek za pogled na enkratno stvaritev, hišico na skali…Naše druženje bomo zaokrožili še na postanku ob  enkratni stvaritvi etno sela..
Povratek proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena:

Modra cena za prijave do 30.3.2018 220€ (Redna cena: 240€)

V ceno je vključeno:

Avtobusni prevoz, 2x nočitev z zajtrkom v hotelu Omorika 3*, 2x večerja, ”srbsko veče” s trubači in folkloro, izlet z “čirotom” po ozkotirni železnici, izlet z ladjo po Drini s piknik kosilom, pijačo in zabavo, degustacija Klekovača, vsi ogledi po programu, vstopi v narodni park in filmsko mesto, vodstvo in organizacija, spremstvo našega in lokalnega vodnika, takse,…

Možna doplačila: 1/1 soba- 40€, riziko odpovedi, dodatno Coris zdravstveno zavarovanje, rezervacija sprednjih sedežev 10€/osebo.

Odhodi:

Odhodi iz Ljubljane in Litije. Za termine odhoda iz Ljubljane oz. Litije pošljite povpraševanje na ta.ruditurs@gmail.com.